dijous, 17 de desembre del 2009

Anem a fer la compra als grans magatzems

Una de les escenes més importants de También mueren ángeles en primavera té com a escenari els Almacenes Jorba, al Portal de l’Àngel de Barcelona, propers a la Telefónica, on hi van esclatar els Fets de Maig de 1937.

El centre de la ciutat hi comptava amb més de mitja dotzena d’aquells gegants comercials, ubicats en magnífics edificis que, gairebé tots, encara podem admirar. Els tres més famosos eren El Siglo, Jorba i El Águila.

Els magatzems El Siglo, inaugurats el 1878, foren els pioners. Situats a la Rambla dels Estudis, tenien set pisos d’alçada i una longitud equivalent a tres cases de veïns. Un incendi els va destruir el 1932. Poc temps després, van tornar a obrir les portes al carrer de Pelai, en els locals dels magatzems Damians, un preciós edifici de ferro i vidre amb una innovadora planta diàfana. En la actualitat hi ha la cadena de moda C&A.

Els responsables de El Siglo introduïren tècniques de marketing encara vigents. Així, crearen un servei de venda a domicili per correspondència que editava el seu propi catàleg. Hi tenien una flota de 20 camions que cobrien la província; a partir de 1930, ampliaren les entregues a tota la Península, illes Balears i Nord d’Àfrica.


El 1926, es van inaugurar els Almacenes Jorba, avui El Corte Inglés. Es tractava d’un gran edifici d’estil classicista en el que hi destacava una cúpula, a la cantonada, i els grans finestrals. En 1933, obriren al públic la terrassa, amb bar, restaurant i parc infantil; era un punt de trobada de la burgesia local i una nova forma d’atreure clients en la lluita ferotge contra els seus competidors.

En aquest apartat de la captació de clients, els magatzems El Águila, a la plaça de la Universidad, foren molt innovadors. Entre les seves iniciatives de més èxit hi destacava el sorteig d’automòbils, que eren un luxe per la major part de les famílies. Altre incendi els va destruir el 1981; molts barcelonins recorden l’escultura de l’àguila que coronava l’edifici i li donava nom.


Al costat d’aquells tres grans magatzems, hi trobem d'altres que completaven el millor conjunt comercial de l’Estat. A qui visqui o viatgi a Barcelona li recomano una visita a El Indio, al carrer del Carme, que conserva la seva fantàstica decoració modernista. A la dècada de 1980, van tancar els populars Almacenes Capitol també al carer Pelai, que foren coneguts en els anys 30 i 40 com Almacenes Alemanes. En el carrer de Casp, s’hi trobava El Barato, l’alternativa econòmica per qui no podia accedir als productes de Jorba o El Siglo.

Aquell panorama comercial no tenia res a envejar al d’avui dia. Les promocions van arribar a incloure l’entrega gratuïta d’un terreny com premi a la fidelitat dels clients. La bombolla de la construcció encara era lluny.